PNL Brașov argumentează de ce nu a votat proiectul primarului

Reprezentanții PNL din Consiliul Local al municipiului Brașov au respins, în ședința de îndată de azi, proiectul inițiat de primarul Allen Coliban, proiect prin care UAT Brașov ar fi cumpărat la licitație publică circa 30 de hectare (terenuri + imobile) ale Fabricii de Zahăr Bod (în faliment), cu preț de pornire de aproximativ 3,1 milioane de lei fără TVA.

Consilierul Pamela Maria Diaconu a fost purtătorul de cuvând al liberalilor în ședința convocată de primar la ora 8, prin interpelarea pe care făcut-o. Viceprimarul Brașovului, Sebastian Mihai Rusu, a comentat, pe pagina sa de Facebook, preluând din discursul în plen al colegei sale:

Publicitate
Pamela Maria Diaconu, consilier local PNL în deliberativul municipiului Brașov.

„De ce consilierii locali ai partidului Național Liberal nu au fost de acord cu acest proiect? Interpelarea colegei noastre, Pamela Diaconu, a cuprins punctele esențiale ce au stat la baza votului nostru:

  1. Nu se achiziționează Fabrica de Zahăr, asa cum se afirmă! La licitația de mâine sunt scoase la vânzare doar 30 de hectare de terenuri agricole din jurul fabricii și fostul pavilion administrativ, pentru că fabrica în sine este în proprietatea altei societăți comerciale, aflată în faliment, și aceasta. Important de reținut este că aceste bunuri pe care primarul dorește să le achiziționeze fac imposibilă funcționarea fabricii, în continuare. Pentru ca Fabrica de Zahăr să funcționeze este necesar ca cel care achiziționează cele 30 de hectare să cumpere și fabrica. Prin urmare, dacă mâine UAT Brașov ar fi achiziționat terenurile, ar fi putut distruge șansa ca activitatea de producție a zahărului din sfeclă, desfășurată de cei interesați, majoritatea producători locali, să mai fie reluată vreodată.
  2. Intenția primarului, de a achiziționa terenuri în afara UAT Brașov, nu a fost supusă dezbaterii publice.
  3. Nici până înaintea ședinței de azi, de la ora 8, consilierilor locali nu li s-au pus la dispoziție toate informațiile (evaluări, cifre, oportunitate etc.), existente în primărie încă din 5 octombrie. Nu am înțeles de ce, încă o dată, s-a acționat „în cerc restrâns”, după cum s-a exprimat un vorbitor. Nu considerăm normal acest lucru!
  4. Existau multe necunoscute, înaintea licitației programată mâine. Nici în ședința de azi nu ni s-a răspuns: UAT Brașov ar putea să cumpere o fabrică sau doar niște bunuri imobile? Dacă ar cumpăra o fabrică, aceasta va fi ținută în viață, ulterior? Mai departe, nu știam: câți ofertanți vor participa la licitație, până la ce sumă va urca prețul de vânzare-cumpărare, detalii legate de felul cum va fi reprezentat UAT Brașov la licitație, dacă există o evaluare cu privire la cuantumul și natura investițiilor necesare pentru a realiza transformarea zonei de la Bod în parc industrial, așa cum se vorbește.
  5. Peste o parte din corpurile de clădire și cele 10 hectare menționate în proiectul de HCL trec benzile transportatoare ale materiei prime, care aparțin altor societăți implicate în producția de zahăr. Nu ni s-a răspuns dacă se cunoaște acest lucru și dacă au fost identificate soluții cu privire la această situație, în cazul în care, într-adevăr, UAT Brașov ar câștiga licitația?
  6. Nu s-a constituit o comisie de negociere, care să participe și să reprezinte UAT Brașov la licitație. În mod normal, în această comisie ar fi trebuit să facă parte liderii de grup ai celor trei partide prezente în Consiliul Local, urmare a votului dat de brașoveni, anul trecut.
  7. Nu suntem de acord și nu vom aproba proiecte propuse în grabă, făcute pe genunchi, care nu sunt documentate serios și care nu sunt prezentate cu argumente solide. Am votat și vom vota „pentru” numai proiectele care vizează binele Brașovului și al brașovenilor.
  8. Având în vedere lista priorităților Brașovului, care se tot lungește de la zi la zi, investițiile în obiective aflate pe raza altor UAT-uri pot să mai aștepte. Proiectul inițiat de către primarul Allen Coliban nu reprezintă nicio oportunitate și nicio prioritate pentru brașoveni”. (credit foto: pagina Facebook Pamela Maria Diaconu)
DIstribuie
Publicitate