Ruleta istoriei: lăcașul pasiunii și păcatului capătă destinație culturală

sursa foto: Discover Dobrogea

Se găsește în centrul istoric al orașului, pe faleza din peninsulă, aproape de Bulevardul Regina Elisabeta. Pe vremuri, pe acolo, lângă Farul Genovez şi chioşcul de belvedere, în perioada anilor 1880-1902, exista Kursaal-ul. O construcție de lemn cu parter de piatră, o „cazină”, cum se mai numea. Un loc ce era dedicat pentru spectacole de teatru, baluri, un loc de recreare pentru turiști. Însă o furtună, în iarna anului 1901, care a afectat-o serios, a făcut ca aceasta să fie demolată, ulterior. După care, în mintea căpeteniilor locale a încolțit ideea cazinoului…

Cazinoul este o clădire istorică, simbol al municipiului Constanța, ce a fost ridicată în anul 1909 și inaugurată un an mai târziu, la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand.

Publicitate
sursa foto: Arhitect Radu CORNESCU – arhiva personală.

În perioada interbelică, acolo, pe faleza Constanţei s-au înfiripat poveşti de amor, s-au petrecut tragedii. Se jucau sume de bani uriaşe, se câștigau şi se pierdeau averi. Nu puțini au fost cei care, rămași faliți, s-au sinucis în mare. În sala de bal, în restaurant sau în sala de joc se dădea tonul în moda vremii. O atmosferă seducătoare, un un mic colț de rai din ceea ce cronicarii au numit „La Belle Epoque“. Acea „Epocă Frumoasă” a Europei, o perioadă modernă, cu numeroase realizări în toate domeniile și viață idilică, ce a durat de la de la sfârșitul Războiului franco-prusac (1871) până la începutul Primului Război Mondial (1914).

Apoi, rând pe rând, a fost spital de campanie pentru Cucea Roşie (1916-1917), din nou cazinou (1917-1941), cartier general al trupelor germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Casa de Cultură a Sindicatelor și unitate ONT Litoral (1960-1989).

În perioada de după Revoluția din Decembrie 1989 a trecut în patrimoniul orașului, în administrarea Primăriei Municipiului Constanța. Însă, interesele și jocurile politice l-au împins, ușor-ușor, într-o starea de continuă degradare.

De curând, s-a dat startul lucrărilor pentru reabilitatea Cazinoului din Constanţa, pentru început fiind demolate elementele care au fost introduse ulterior construcţiei originale, urmând ca, la final, faţada clădirii să ajungă la forma originală din 1910. Printre altele, va fi demolată o scară construită după 1986 ce nu a respectat stilul „Art Nouveau” al monumentului şi a astupat faţada Cazinoului dinspre mare.

Printre ziduri, echipele de restauratori au găsit schiţe ascunse cel mai probabil de deţinuţii care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950.â

Primăria Municipiului Constanţa informează că vor avea loc remodelări ale spaţiilor interioare, astfel încât această clădire să funcţioneze mai mult în scop cultural, iar în interiorul Cazinoului va exista şi o expoziţie permanentă cu istoria acestei clădiri.

După ce se va lucra la partea de rezistenţă şi arhitectură, vor fi realizate picturi murale şi va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani.

„O echipă de experţi, specializaţi în clădiri monument istoric clasa A, a testat tencuielile, iar probe de parament, tencuială, finisaje şi ornamente au fost trimise în laboratoare din Austria şi Germania, pentru a se stabili exact ce fel materiale trebuie folosite la restaurare. Aşteptăm să vină rezultatele.

La restaurarea Cazinoului din Constanța vor fi utilizate cele mai bune materiale, cu o calitate şi o compoziţie care să respecte toate normele actuale, inclusiv rezistenţa la cutremure de gradul 7-8 şi la aerul sărat al mării”, a declarat arhitectul Radu Cornescu, cel care va supraveghea lucrările

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a anunţat, la mijlocul lunii aprilie, începerea lucrărilor pentru reabilitarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa. Durata contractului este de 27 de luni, iar valoarea investiţiei se ridică la peste 56 de milioane de lei cu TVA.

DIstribuie
Publicitate