Ziua Mondială a Cărții și Drepturilor de Autor

Cicero: „O cameră fără cărți e ca un corp fără suflet“.

Acum, mai mult ca niciodată, într-un moment în care la nivel mondial majoritatea școlilor sunt închise și oamenii trebuie să limiteze timpul petrecut în afara casei, puterea cărților poate fi folosită pentru a combate izolarea, pentru a consolida legăturile dintre oameni și pentru a ne extinde orizonturile, în timp ce ne stimulează mintea și creativitatea.

În luna aprilie și pe tot parcursul anului, este esențial să-ți faci timp să citești de unul singur sau alături de copiii tăi. Este momentul să sărbătorim importanța lecturii, să favorizăm creșterea copiilor în calitate de cititori și să promovăm o dragoste pe tot parcursul vieții față de literatură și integrarea în lumea muncii.

Publicitate

Citind și sărbătorind astăzi, 23 aprilie, Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, ne putem deschide către alții în ciuda distanței.

Pentru a marca așa cum se cuvine evenimentul, în perioada 1-23 aprilie 2020, UNESCO a încurajat schimbul de citate, poezii și mesaje, pentru a simboliza puterea cărților și pentru a promova cititul cât mai mult. Prin crearea unui sentiment de comunitate prin intermediul lecturilor partajate și al cunoștințelor împărtășite, cititorii din întreaga lume s-au putut conecta și ajuta reciproc la limitarea singurătății.

Studenți, profesori și cititori din întreaga lume, precum și întreaga industrie a cărților și serviciile de bibliotecă, au fost invitați să depună mărturie și să-și exprime dragostea pentru lectură. Vă încurajăm să partajați acest mesaj pozitiv cu alții prin #StayAtHome și #WorldBookDay.

Kuala Lumpur – capitala mondială a cărții

În fiecare an, UNESCO și cele trei mari organizații internaționale din industria cărții (editori, librării și biblioteci), alege „Capitala mondială a cărților” pentru o perioadă de un an, începând cu 23 aprilie a fiecărui an.

sursa foto: The Bookish Elf

În acest an, orașul Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, a fost selectat datorită accentului puternic pe educația incluzivă, dezvoltarea unei societăți bazate pe cunoaștere și lectură accesibilă pentru toate părțile din populația orașului.

Cu sloganul „KL Baca – grija prin lectură”, programul se concentrează pe patru teme:
– citirea sub toate formele sale;
– dezvoltarea infrastructurii industriei de carte;
– incluziunea și accesibilitatea digitală;
– abilitarea copiilor prin lectură.

Printre alte evenimente și activități ce vor fi aplicate în Kuala Lumpur vor fi: construirea unui oraș de carte (Complexul Kota Buku), campania de lectură pentru navetiști, îmbunătățirea serviciilor digitale și accesibilitatea de către Biblioteca Națională a Malaeziei pentru persoanele cu dizabilități și servicii digitale noi pentru biblioteci în 12 biblioteci din zonele de locuințe sărace din Kuala Lumpur.

Obiectivul orașului este de a încuraja o cultură a lecturii și a incluziunii – „Un oraș care citește este un oraș care îi pasă” -, subliniind accesul omniprezent la cărți din tot orașul. Programul ambițios al orașului pentru „Capital Book World” este legat de Vision 2020 pentru Kuala Lumpur și de proiectul eco-city numit „River of Life” (Râul vieții), cu librării în aer liber și biblioteci care populează căile navigabile recent restaurate ale orașului.

De ce 23 aprilie?

23 aprilie este o dată simbolică pentru literatura mondială. În această zi, în 1616, au murit Cervantes, Shakespeare și Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, este data nașterii sau decesului altor autori proeminenți: Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel Mejía Vallejo.

Trei sfaturi simple pentru succes, de William Shakespeare: „Să știi mai mult ca ceilalți, să muncești mai mult ca ceilalți și să ai așteptări mai mici ca ceilalți”. (sursa foto: Time Magazine)

A fost o alegere firească pentru Conferința Generală a UNESCO, desfășurată la 1995 în Paris, să aducă un omagiu mondial cărților și autorilor la această dată, încurajându-i pe toți, și în special pe tineri, să descopere plăcerea lecturii și să obțină o reînnoire, în semn de respect respect pentru contribuțiile de neînlocuit ale celor care au promovat progresul social și cultural al umanității.

În acest sens, UNESCO a creat Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor. Ziua este sărbătorită de un număr tot mai mare de parteneri și de la lansarea sa s-a dovedit a fi o oportunitate excelentă de reflecție și informare pe o temă semnificativă.

Acest eveniment internațional a câștigat, în timp, un număr considerabil de oameni din toate continentele și toate mediile culturale și le-a permis să descopere, să profite la maxim și să exploreze în profunzime o multitudine de aspecte ale lumii cărților:

– cărțile ca vectori ai valorilor și cunoștințelor și depozitari ai patrimoniului intangibil;
– cărțile ca ferestre către diversitatea culturilor și ca instrumente pentru dialog;
– cărțile ca surse de bogăție materială și opere protejate de drepturi de autor ale artiștilor creativi.

Toate aceste aspecte au făcut obiectul a numeroase inițiative de sensibilizare și promovare care au avut un impact autentic.

Sprijin pentru Africa și America Latină

Începând din 2000, Ziua Mondială a Cărții și Drepturilor de Autor a inspirat o altă inițiativă a organizațiilor profesionale, care primește asistența UNESCO și susținerea statelor: Capital Book World City. În fiecare an este ales un oraș care se angajează să mențină, prin propriile sale inițiative, impulsul sărbătorilor Zilei până la 23 aprilie din anul următor.

Deja, aproape toate regiunile lumii, la rândul lor, au fost implicate în acest proces, care transformă astfel celebrarea cărților și a drepturilor de autor într-o activitate recurentă, extinzând și mai mult influența geografică și culturală a cărților.

În ultimii ani, Ziua Mondială a arătat că poate fi un simbol puternic pentru lansarea operațiunilor de sprijin majore, în special în America Latină și Africa. (sursa: Organizația Națiunilor Unite/ ONU)

DIstribuie
Publicitate