Gheorghe Ialomițianu avertizează Guvernul și autoritățile

Profesor, economist și finanțist cu experiență, Conf. univ. dr. Gheorghe Ialomițianu a fost director al Finanțelor Publice Brașov, deputat în Parlamentul României (2008-2016) și ministru de Finanțe. În anul 2011, prestigioasa revistă „The Banker”, din grupul Financial Times, l-a desemnat „Ministrul de Finanțe al Anului”.

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, atenționează Guvernul României și autoritățile despre consecințele măsurilor pe care le-au luat în timpul pandemiei COVID-19.

„În România, șomajul tehnic riscă să ajungă o măsură de austeritate, având în vedere modul excesiv în care se aplică. Dacă se va exagera cu acest șomaj, se va produce o stagnare a producției și o reducere a consumului, cu efecte negative pe termen lung, atât economic, cât și social.
Indemnizația de șomaj tehnic ar fi trebuit să fie acordată de către firmele care și-au suspendat activitatea economică datorită prevederilor Ordonanței militare. Ar fi bine ca în regim de urgență să se reglementeze prin Ordonanțe militare modul în care trebuie să funcționeze firmele care pot să își desfășoare activitatea în această perioadă.

Publicitate

Multe firme au reușit să își adapteze activitatea și doresc să funcționeze. Sigur că aceste firme ar trebui să respecte condițiile impuse de specialiștii din domeniul sănătății.

Guvernul ar trebui să elaboreze un Program prin care să stimuleze atât producția internă cât și consumul populației.

Autoritățile locale ar trebui să simplifice birocrația administrativă și să acorde facilități pentru stimularea activității economice. În primul rând, trebuie sprijiniți producătorii români, având în vedere că firmele internaționale trebuie să respecte politicile stabilite de «societățile-mamă». Se impun măsuri de protejare a puterii de cumpăre, în primul rând pentru persoanele cu venituri reduse”, scrie Gheorghe Ialomițianu, într-o postare pe condutl personal de Facebook.

DIstribuie
Publicitate