Cifră rotundă: 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române

Foto: Jandarmeria Română

În fiecare an pe 3 aprilie se sărbătorește Ziua Jandarmeriei Române, deoarece la această dată, în anul 1850, domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei.

Sub titlul de „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi” actul de naştere al acestei arme şi a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în întreaga istorie a Jandarmeriei Române.

Publicitate

Conform documentului, Regimentul de jandarmi din Moldova se împărţea în două subdiviziuni, fiecare având în zona de responsabilitate câte şase ţinuturi (judeţe). Fiecărui ţinut îi era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 de jandarmi călări şi pedeştri.

Foto: Wikipedia

Domn al Moldovei sub numele Grigore al V-lea Ghica din mai 1849 – octombrie 1853 și din octombrie 1854 – 3 iunie 1856, Grigore Alexandru Ghica s-a făcut cunoscut prin îmbunătățiri în ceea ce privește bunăstarea țării: lucrări publice, școala de ingineri, stoparea abuzurilor, stimularea exporturilor și a importurilor prin coborârea vămii de la 12% la 5%.

S-a remarcat în special prin organizarea agriculturii și a învățământului public în 1851. De asemenea, sub domnia sa s-au construit 63 de școli elementare județene și numeroase școli primare, s-au înființat două facultăți, de drept și filosofie, Institutul Gregorian sau orfanotrofic (precursorul facultății de medicină), școala de moșit, școala de chirurgie și ospiciul de infirmi de la Galata.

A fost un adept al principiilor naționale, a acționat pentru libertatea presei, a încurajat cultura, a introdus și telegraful și a fost cel care a promulgat legea privind reformarea corpului slujitorilor, de fapt prima lege a Jandarmeriei Române.

Jandarmeria a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

În 23 ianuarie 1949, au fost înființate Trupele de Securitate și toate trupele de jandarmi şi centrele de instrucţie au trecut la Comandamentul trupelor de Securitate, în timp ce toată Jandarmeria rurală a fost subordonată Direcţiei Generale a Miliţiei. Practic, atunci a dispărut Jandarmeria în România comunistă.

Căderea regimului comunist, în decembrie 1989, a făcut ca la 5 iulie 1990, Comandamentul trupelor de Pază şi Ordine al Ministerului de Interne s-a transformat în Comandamentul Trupelor de Jandarmi. Ulterior, prin Legea nr.40 din 18 decembrie 1990, s-au legiferat structura şi atribuţiile trupelor de jandarmi.

Istoria detaliată a Jandarmeriei din România o găsiți aici.

DIstribuie
Publicitate