Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului

Prin rezoluția 62/139 a Adunării Generale, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 2 aprilie ca fiind „ Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului”.

Autismul este o tulburare complexă de origine neurobiologică ce afectează abilitățile de comunicare și relaționare ale persoanei cu cei din jur, modul în care aceasta percepe și înțelege lumea.

Publicitate

„Autismul nu este o boală și nu se «vindecă». Un copil cu autism va deveni un adult cu autism. Este o dizabilitate care afectează persoana de-a lungul vieții în moduri și grade diferite. Intervenția timpurie adecvată, individualizată, este importantă pentru atingerea potențialului maxim al persoanei. Toate persoanele cu autism pot învăța și progresa. Dacă beneficiază de sprijinul adecvat, pot trăi o viață împlinită.

Primele semne ale autismului apar de obicei în primii 2 ani de viață.

Autismul afectează în mod diferit fiecare persoană, deși există caracteristici comune:

– Dificultăți în comunicare și relationare socială;
– Comportamente rigide și repetitive;
– Probleme senzoriale”, ne informează AUTISM ROMÂNIA – Asociația Părinților Copiilor cu Autism, organizație înființată în anul 2001 de „un grup de părinți, cărora li s-au alăturat câțiva profesioniști si prieteni ai persoanelor cu autism”.

AUTISM ROMÂNIA este membru al Organizației Internaționale Autism-Europe, structură la care au aderat peste 80 de organizații din peste 30 de țări din Europa.

Asociația are ca misiune „apărarea demnității, drepturilor și intereselor persoanelor a căror viață este marcată de autism, creșterea calității vieții acestora și a familiilor lor”. „Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități constituie reperul în toate acțiunile noastre, implementarea căreia trebuie să constituie o prioritate pentru statul român”, subliniază AUTISM ROMÂNIA.

Conform studiilor, în toată lumea, aproximativ unul din 68 de copii suferă de această tulburare.

Foto: Arhiva personală Manuela Hărăbor/ CLICK.

Actrița Manuela Hărăbor va împlini vârsta de 52 de ani pe 2 aprilie. Culmea, chiar pe 2 aprilie! Exact de Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului. Ea are un singur copil, pe Andrei, „un bărbat de 28 de ani, înalt, frumos. Cu un suflet de copil… câteodată şi de 4 ani, de 7 ani sau de 12 ani”. „Să ai un copil autist e un mod de viaţă, nu o povară. Am descoperit o nouă dimensiune a vieţii. Am învăţat că fiecare dintre noi are o cruce de purtat. Important este să o acceptăm şi să învăţăm să ne-o ducem cu demnitate şi cu responsabilitate”, declara frumoasa artistă pentru Antena 3 acum ceva ani, când Andrei tocmai trecuse de vârsta majoratului.

MANUELA HĂRĂBOR, pentru CLICK: „Andrei s-a născut absolut normal, nu s-au văzut semne în primele luni după naștere. Regresia a început undeva după 8-9 luni. Problemele lui Andrei au apărut la începutul anilor ’90, când nu se știa mare lucru despre autism. A durat foarte mult până să fie diagnosticat, părerile erau împărțite, nu se spunea nimic clar. Abia spre vârsta de trei ani și jumătate mi s-a spus. Am încercat să găsesc o terapie sau ceva care să îl ajute să verbalizeze măcar: el nu vorbea.

După vârsta de cinci ani, am găsit un centru cu oameni absolut minunați, niște terapeuți minunați, iar Andrei s-a deschis dintr-o dată, a început să vorbească și să acumuleze foarte mult. Din momentul acela, parcă s-a născut a doua oară”.

Autismul în România

Datele oferite de Institutul Național de Sănătate Mintală ne spun că în România peste 1.000 de copii sunt diagnosticați anual cu Tulburare de Spectru Autist (TSA).

Estimarea de anul trecut era că la nivel național trăiesc peste 30.000 de copii cu TSA, dintre care 11.214 sunt încadrați în grad de handicap și se găsesc în evidențele celor 47 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, iar planul național pe autism menționează că sunt 15.565 de persoane cu TSA în România.

Nu în ultimul rând, din cei 10.558 de copii cu TSA cu vârsta școlară, 45% merg la școli de masă, 30% la școli speciale și 25% nu sunt încadrați în învățământ.

 

DIstribuie
Publicitate