Ordin de ministru împotriva firmelor care exploatează lemn ilegal

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Costel Alexe, a emis un Ordin de Ministru, în care se prevede că ministerul, prin Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră va retrage firmelor exploatatoare certificatul de atestare dacă s-au descoperit tăieri ilegale în parchete neautorizate, făcute de respectiva firme sau de angajaţi.

Reținem din comunicatul MMAP: „Certificatele de atestare se retrag de Comisie şi în baza unui raport de control al Gărzilor Forestiere sau al Corpului de control al ministrului, prin care se propune retragerea certificatului”.

Publicitate

De asemenea, operatorii economici pentru care există hotărâri judecătoreşti definitive în materie de infracţiuni la regimul silvic, prin care instanţa a dispus atragerea răspunderii penale a acestora, vor rămâne fără certificate de atestare.

„Ordinul conţine reguli clare şi în ceea ce priveşte modul de exploatare. Astfel, dacă sunt constatate vătămări ale seminţişurilor utilizabile peste procentul admis de normele tehnice sau tăieri ilegale în parchete autorizate spre exploatare, a căror valoare depăşeşte de cinci ori preţul unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, operatorul economic care execută lucrarea poate fi sancţionat cu ridicarea certificatului de atestare”, se mai specifică în comunicat.

Cumunicatul integral, cu celelalte măsuri, îl găsiți AICI.

DIstribuie
Publicitate