N-a înduplecat-o pe „Ceaușeasca” cu banii, dar l-a convins pe „nea Nicu” cu aurul

Foto: Banca Națională a României.

Acum 31 de ani, în ultima zi a „Lunii lui Mărțișor”, în ultimul an de putere al regimului comunist, condus de Nicolae Ceaușescu, în România, Decebal Traian Urdea a fost înscăunat guvernator al Băncii Naționale a României (BNR).

El este cel care, după proprile-i mărturisiri, se ruga de Elena Ceaușescu să-l lase să ardă bancnotele vechi, mucegăite, purtătoare de microbi, şi să emită altele noi:

Publicitate

„Ea considera că emisiunea monetară era generatoare de inflaţie. Dar când emiţi, înlocuieşti, nu aduci niciun fel de cantitate în plus pe piaţă.

Bancnotele vechi s-ar fi depozitat la Piatra-Neamţ şi acolo, în prezenţa unei comisii, ar fi fost distruse, prin ardere. Ea nu înţelegea acest lucru. A trebuit să mă duc cu o valiză la ea, să vadă cât de mucegăite erau bancnotele care circulau. Tot n-a vrut să accepte o nouă emisiune de bani, aşa că am pus în circulaţie, pentru salarii şi pensii, bani care erau destinaţi distrugerii”.

Banca Naţională a României păstra „hârtiile” mai bine conservate pentru a le distribui reprezentanţelor diplomatice: „Asta, ca să nu ne facem de râs. Nu ne puteam prezenta în faţa străinilor cu bani rupţi şi lipiţi cu scotch. În orice ţară normală e un lucru firesc să emiţi bani pentru a-i înlocui pe cei deterioraţi. Numai la noi nu”, povestea Urdea.

Din poziţia de guvernator al BNR, Decebal Urdea a cumpărat, în primăvara anului 1989, 20,3 tone de aur.

DECEBAL TRAIAN UDREA, pentru „Adevărul” (2012): „Pentru plata anticipată a datoriei externe, noi vânduserăm 80 de tone de aur. Deci, Banca Naţională pierduse mult aur.

În primăvara anului 1989, i-am prezentat lui Nicolae Ceauşescu preţul aurului pe piaţa internaţională. Eu i-am propus să cumpărăm prin Banca Reglementelor Internaţionale, cu sediul la Basel, în Elveţia. El voia aur de pe piaţa asiatică. Ştia că acolo e mai ieftin.

I-am explicat că ar fi o greşeală, pentru că nu cunoşteam calitatea aurului de la asiatici, pe când în Europa o cunoaştem. Până la urmă a fost de acord şi mi-a zis: «Pleci imediat la Basel!». Aşa am adus în România 20,3 tone de aur. Dacă nu făceam acest demers, banii pe care i-am cheltuit pentru cele 20,3 tone de aur, care sunt şi acum în rezerva Băncii Naţionale a României, se duceau cum s-au tot dus banii după Revoluţie: pe ciocolată, cafea şi gumă de mestecat”.

Rezerva valutară a României, folosită fără cap

Urdea crede că, după 1989, rezervele valutare ale Băncii Naţionale au fost rău folosite: „Aveam o rezervă valutară care a fost valorificată nechibzuit. S-au liberalizat importurile, nu mai existau autorizaţii de import, şi s-au adus tot felul de produse de proastă calitate: dulciuri, cafea, blugi. Banii ăştia trebuiau folosiţi pentru retehnologizare, pentru infrastructură. Asta ar fi atras investitori şi ar fi asigurat României un statut de ţară exportatoare”.

Un patriot care și-a făcut meseria pentru țară

Foto: Oscar Print – editură, tipografie, magazin

Pentru cartea pe care a scris-o, sub titlul „Din amintirile unui fost guvernator BNR”, apărută la Editura Oscar Print (2018), lui Decebal Udrea i-a fost înmânat Premiul „Costin C. Kirițescu”, acordat de Fundația Culturală Magazin Istoric (2019).

„Este un om care și-a înțeles epoca și care a avut inteligența să-i vadă atât calitățile, cât și defectele. Cu sobrietatea care l-a caracterizat toată viața, autorul descrie zbaterile unui popor captiv într-un regim politic ce nu i se potrivea, dar în care trebuia nu numai să supraviețuiască, ci să și progreseze.

Domnul Urdea, un patriot autentic, care nu se sfiește niciodată să vorbească despre interesul național, și-a făcut meseria, cât de bine a fost posibil, pentru țara sa și nicidecum pentru cei care vremelnic au condus-o”, am reținut din prefața lucrării. Interesant, nu-i așa?!

Șefia la conducerea BNR-ului i s-a încheiat la 4 septembrie 1990, când a fost instalat încă actualul guvernator, Mugur Constantin Isărescu.

În 1999, Decebal Traian Urdea a fost declarat „Cetățean de onoare” al municipiului Giurgiu.

DIstribuie
Publicitate