Prostia plafonării prețurilor la raft și problema cărnii de porc

Foto: Wall Street.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Durabile, consideră că este o prostie solicitarea apărută în spațiul public, de plafonare a prețului produselor agro-alimentare la raft. „Este o prostie, pentru că îl distrugem pe producătorul român, în primul rând!”, a comentat Oros, în ședința de Guvern de azi.

ADRIAN OROS, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: „Am văzut, în ultima perioadă, apeluri făcute de unii să se plafoneze preţul alimentelor la raft, asta este din punct de vedere economic o prostie mare, pentru că, dacă plafonăm doar preţul la raft, în primul rând îl distrugem pe producător, pe producătorul mic, care este român. Pe de altă parte încurajăm specula. Ceea ce încercăm să facem noi de două săptămâni: stăm cu fiecare filieră de produs la masă, producător, procesator, comerciant şi încercam să-i determinăm ca marja de adaos, marja de profit dintre fiecare verigă a acestui lanţ să fie discutată şi să o stabilim de comun acord până trece această criză, după ce trece criza, pot să-şi înceapă iarăşi războiul comercial între ei, dar până atunci încercăm să ne asigurăm că nu se întâmplă acest lucru”.

Referindu-se la producția internă din domeniul agricol, ministrul a făcut cunoscut că este deficitară cea a cărnii de porc, din cauza pestei porcine. „Sunt într-adevăr produse deficitare, cel puţin la carnea de porc, unde noi producem doar 30% din consum. Asta se datorează în primul rând şi evoluţiei de doi ani de zile a pestei porcine africane, care a decimat fermele mari şi mai ales partea de reproducţie, şi mai puţin avem probleme la alte produse. Sigur, noi gândim în paralel şi atunci când va fi nevoie – deocamdată agricultura şi industria alimentară funcţionează – dar atunci când va fi nevoie să intervenim prin măsuri de sprijin, prin scheme de ajutor de stat să încurajăm exact acele sectoare care sunt deficitare şi care ar putea fi un avantaj în această perioadă, să relansăm aceste sectoare”, a adăugat Oros.

Publicitate

Nu în ultimul rând, acesta a mai spus că a fost făcută o analiză a prețurilor, pe o perioadă de 4 zile, și a constatat că în prima zi toate prețurile au crescut brusc, apoi au scăzut, zilele următoare.

DIstribuie
Publicitate