Amânarea Jocurilor Olimpice: pierderi mai mari de 5 miliarde euro pentru Japonia!

Foto: AFLO/ SHUTTERSTOCK.

Președintele Comitetului Olimpic Internațional (CIO), germanul Thomas Bach, spune că nu au fost calculate consecinţele financiare al amânării Jocurilor Olimpice de la Tokyo (24 iulie-9 august), deoarece nu acestea sunt o prioritatea, ci „protejarea vieţilor” e mai presus de orice.

„Având în vedere circumstanţele actuale, pe baza informaţiilor Organizației Mondiale a Sănătății, ale preşedintelui CIO şi ale premierului Japoniei, Jocurile Olimpice urmează să fie reprogramate, dar nu mai devreme de vara anului 2021, pentru a păstra sănătatea sportivilor şi a tuturor celor implicaţi în JO şi ai comunităţii internaţionale”, a fost anunțul oficial.

Publicitate

Le Figaro anunță însă că, potrivit profesorului de economie a sportului de la Universitatea din Kansai, Katsuhiro Miyamoto, pierderile pe care le va înregistra Japonia sunt estimate la 5,8 miliarde dolari (5,35 milioane euro).

Thomas Bach – președintele CIO (foto: Denis Balibouse/ REUTERS)

3,5 miliarde de euro vor costa întreţinerea instalaţiilor sportive şi a Satului olimpic, precum şi cheltuielile pentru organizarea în 2021. Iar undeva sub 2 miliarde de euro sunt pierderile datorate absenței turiștilor care urmau să asiste la întrecerile sportive de la Tokyo ca și spectatori, la care mai intră cheltuielile ce urmau să fie făcute de aceștia, vânzarea de produse derivate şi servicii.

Ca și cum nu ar fi fost îndeajuns. Turismul reprezintă 7,4 la sută la PIB-ul Japoniei. Iar acum, după amânarea Jocurilor şi după criza economică generată de pandemia „Coronavirus”, e greu de crezut că numărul de turişti care ar fi călătorit în această vară în Japonia se va păstra şi în 2021. Criza sanitară şi cea finanaciară care va afecta lumea îi va face pe mulţi să renunţe la călătoria lor olimpică. (sursa: News.Ro)

DIstribuie
Publicitate