România are stocuri de legume, lapte și grâu

Foto: MADR.

Primim asigurări de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR): producţia internă de legume, lapte şi grâu este suficientă, în prezent, pentru asigurarea consumului de alimente pentru români.

FLORIAN-EMIL DUMITRU, secretar de stat al MADR, la DIGI 24: „Producţia internă de legume e sezonieră. A început primăvara, e clar că avem o parte din legumele proaspete produse în spaţiile protejate din România. Nu sunt probleme, în momentul de faţă, pe ceea ce avem bază de date la minister, pe producţia autohtonă de anumite legume.

Publicitate

Unele dintre ele, în mod natural, veneau din import sau comerţ intracomunitar. Sunt ceva probleme cu transportul pe acele coridoare verzi, dar nu întâmpinăm probleme foarte mari în aprovizionarea cu legume.

Pe zona de legume, fiind o activitate sezonieră, vom putea să finanţăm, cum de altfel şi o facem, pe anumite măsuri de minimis, cultivarea de legume în spaţii protejate.

Foto: MADR.

Putem să înlocuim foarte mult din ceea ce înseamnă marfă provenită din comerţul intracomunitar cu producţie autohtonă, prin nişte măsuri dedicate atât fiscale, cât şi măsuri de finanţare, fie din fonduri europene pe agricultură, să putem să susţinem fermierii noştri să producă pentru piaţă şi să nu avem probleme în consumul populaţiei de alimente de bază”.

Același oficial ministerial a adăugat că în privinţa pieţei laptelui, deşi au rămas puţine canale de comercializare, există suficiente stocuri.

Emil Dumitru consideră că prin măsurile adoptate de către autorităţi, pot fi mărite capacităţile de producţie de legume, dar şi în industria de morărit şi panificaţie.

DIstribuie
Publicitate