Agricultura nu ține cont de COVID-19

Chiar și în contextul situației de criză și măsurilor luate la nivel de țară (Ordonanţa Militară publicată în Monitorul Oficial nr. 232 din 21 martie 2020), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) subliniază că activitatea fermierilor, a lucrătorilor în agricultură și a celor din industria alimentară trebuie continuată.

„Astfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale recomandă tuturor angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agricol să completeze declaraţiile pe proprie răspundere prevăzute ca anexa la OM, pentru a confirma deplasarea între domiciliu şi locul de muncă, ţinand cont de specificul activităţilor din sectorul vegetal, zootehnic, apicol şi industrie alimentară iar, la rândul său, angajatorul va elibera o adeverinţă prin care va confirma faptul că angajaţii realizează activităţi de producţie în domeniul vegetal, zootehnic, apicol ori în industria alimentară”, se spune în comunicatul ministerului.

Publicitate

De asemenea, Ministerul asigură că va face toate demersurile pentru ca activitatea de producţie agricolă să se desfăşoare în cele mai bune condiţii în această perioadă.

Măsuri pentru protejarea beneficiarilor de fonduri europene derulate prin PNDR 2014-2020

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale asigură beneficiarii măsurilor PNDR de întreprinderea tuturor demersurilor legale și procedurale necesare în vederea reducerii riscurilor care pot apărea în implementarea proiectelor și angajamentelor asumate pentru evitarea răspândirii riscului de contaminare cu virusul COVID-19.

Nechita-Adrian OROS este ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea de Management pentru PNDR și agențiile de plăți, a întreprins demersuri de urgență, în vederea protejării beneficiarilor de fonduri PNDR, dând posibilitatea reorganizării, restructurării sau reprogramării activităților care fac obiectul finanțării prin PNDR, prin:

– prelungirea anumitor etape din graficul de implementare;
– reeșalonarea tranşelor de plată şi/sau majorarea numărului maxim de 5 tranşe de plată;
– prelungirea duratei de execuție a contractului de finanţare.

Decizia vine în contextul obligațiilor pe care beneficiarii PNDR 2014-2020 trebuie să ia toate măsurile necesare pentru limitarea răspândirii riscului de contaminare cu Coronavirus prin orice mijloace.

Totodată, beneficiarii au posibilitatea de a solicita suspendarea prevederilor contractuale sau a angajamentelor asumate, pe durata stării de urgență, în măsura în care în urma analizei efectuate, constată că nu pot să reorganizeze/restructureze/reprogrameze activitățile care fac obiectul finanțării.

În paralel, MADR analizează soluțiile care pot fi aplicate pentru asigurarea lichidităților la nivelul fermierilor, cu prioritate pentru activitatea de producție și procesare, inclusiv prin instrumentele de creditare și garantare disponibile prin PNDR și bugetul de stat.

DIstribuie
Publicitate