Ajutoare de stat pentru domeniul HORECA și firmele cu încasări scăzute

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a comunicat că ajutorul de la stat pentru şomajul tehnic va fi acordat:

– companiilor afectate direct de implementarea Ordonanţei Militare Nr. 1/2020, care a închis activităţile în restaurante, baruri, cafenele etc.
– companiilor cu încasări scăzute cu cel puţin 25%.

Publicitate

Despre societățile din domeniul HORECA, ministrul a declarat: „Trebuie să aibă un certificat pentru situaţii de urgenţă pe care noi o să-l eliberăm în mod online de săptămâna viitoare, foarte rapid, care să ateste că şi-a închis activitatea”.

Despre societățile cu încasări scăzute, același oficial a spus: „Aici intră foarte multe firme, multe dintre acestea fiind afectate şi ele la rândul lor de această epidemie. Am considerat că este foarte larg dacă vom pune o cifră de încasări scăzută de minimum 25%. Acest lucru se va face pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, nu va mai fi vorba de o chestie birocratică”.

Care va fi pasul următor pe care antreprenorii trebuie să-l facă? Virgil Popescu a răspuns: „La începutul lunii aprilie, când se pot face plăţile pentru luna martie, pentru şomaj tehnic, angajatorul se duce cu lista de angajaţi şi va beneficia, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, mai precis prin agenţiile judeţene, de plata acestor bani”.

Ministrul Economiei mai anunță și alte măsuri

Nu în ultimul rând, ministrul Economiei a specificat că vor urma și alte măsuri pe care Guvernul României la va lua, în perioada următoare: „S-a suspendat plata penalităţilor pentru declaraţiile nedepuse de către companii în termenul de 25 ale lunii. Nu se mai fac executări, aţi văzut că ANAF nu mai pleacă în teritoriu să facă executări… Vom avea şi alte acţiuni adiţionale. La astea lucrăm în continuare, suntem într-un grup de lucru. Împreună cu primul ministru lucrăm şi ne gândim şi la un val doi, poate şi la un val trei, în aşa fel încât economia va trebui să o repornim după această criză. (foto: gov.ro)

DIstribuie
Publicitate