Locuinţele şi creditele se scumpesc în 2018

Locuinţele din marile oraşe ale ţării vor continua să se scumpească cu circa 5% şi în 2018, dobânda ROBOR s-ar putea dubla, iar Prima Casă s-ar putea rezuma la persoanele cu venituri reduse. În această perspectivă, românii care au deja credite pentru locuinţe vor suporta o majorare de 350 de lei a ratei, faţă de nivelul actual, iar cei care vor să îşi cumpere una trebuie să mai facă economii.

 Preţul locuinţelor din România va continua tendinţa de creştere, consemnată în ultimele trimestre, dacă se vor păstra condiţiile macroeconomice, susţine Daniel Manaţe, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) 2016-2017.

„Creşterea preţurilor va mai dura cel puţin un an, dacă nu se întâmplă ceva semnificativ rău. Această evoluţie este alimentată de faptul că România are cea mai mare creştere economică din UE, de creşterea salariului minim şi mediu, dar este influenţată şi de modul în care se va pune în aplicare programul de guvernare şi în ce măsură vor fi sau nu mişcări sociale. Totuşi, nu vom asista la creşteri spectaculoase de preţuri. În cele mai multe zone nu s-a ajuns la nivelul din 2007, dar sunt şi locuri în care s-a depăşit acest nivel, cum este Cluj-Napoca sau Timişoara“, spune Manaţe.

Vânzătorii de apartamente chestionaţi de Capital anticipează o scumpire de circa 5% în 2018, similară cu cea din acest an. La rândul lor, băncile observă o continuare a tendinţei de majorare a preţurilor pe termen scurt, după cum reiese din ultimul Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, realizat de Banca Naţională a României (BNR).

Publicitate
 La sfârşitul lunii septembrie 2017, mediana valorilor de piaţă pe metru pătrat estimate de evaluatorii autorizaţi pentru apartamentele din bloc a urcat în Cluj-Napoca la 1.272 de euro/mp, în Bucureşti la 1.114 euro/mp şi în Timişoara la 1.050 euro/mp. La nivelul Capitalei, cele mai mari valori pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc se înregistrează în Sectorul 1 – 1.417 euro/mp, urmat de Sectorul 2 cu 1.189 euro/mp, de Sectorul 3 cu 1.129 euro/mp, de Sectorul 6 cu 1.096 euro/mp şi de Sectorul 4 cu 1.040 euro/mp. Sectorul 5 este singurul în care valoarea pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc a fost sub 1.000 euro/mp în trimestrul al treilea, respectiv 986 euro/mp.

La bancă

 Indicele privind accesul la finanţare, calculat de BNR ca raport între venitul disponibil şi venitul optim necesar pentru a contracta un credite imobiliar în condiţii prudenţiale, evidenţiază existenţa unor diferenţe la nivel naţional, care provin atât din evoluţia preţurilor, cât şi din nivelul de salarizare. Se observă că românii cu venitul cel mai mic au şi cel mai mare nivel de supraîndatorare.
Cu toate acestea, gradul de accesibilitate al locuinţelor este la unul dintre cele mai bune niveluri din istorie. Un român care încasează un salariu mediu net are nevoie de zece ani pentru a achiziţiona un apartament cu două camere de 55 mp şi de 12,5 ani pentru a cumpăra unul cu trei camere, de 77 mp, ţinând cont de o rată de consum de 50% din venituri.

Totuşi, un scenariu de şoc realizat de BNR în septembrie 2017 arată că o majorare a ratei dobânzii cu două puncte procentuale ar conduce la creşterea cu circa zece puncte procentuale a volumului debitorilor în cazul cărora ponderea ratei în venit depăşeşte 40%. De la realizarea calculului BNR, doar dobânda ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează majoritatea creditelor ipotecare în lei, s-a majorat cu 1,2 puncte procentuale.

Şi din cauza acestor riscuri, băncile au restrâns gradul de îndatorare maxim acceptabil, în primul semestru din 2017, dar au relaxat standardele privind avansul solicitat. Valoarea mediană a gradului de îndatorare acceptat de bănci pentru creditele noi, altele decât Prima Casă, a ajuns la 78%, faţă de 74% cu un an mai devreme, potrivit datelor BNR.

 Economiştii Băncii Centrale au constatat că românii care achiziţionează imobile rezidenţiale pentru alte scopuri decât locuirea prezintă un risc de credit mai mare, rata de neperformanţă, în cazul acestora, fiind de 6,4%, faţă de 2,4% pentru cei care locuiesc în imobilele dobândite.
DIstribuie
Publicitate