Guvernul poate aloca resurse financiare pentru Aeroportul Brașov!

Cea mai buna varianta pentru construirea Aeroportului Brasov-Ghimbav o reprezinta realizarea investitiei de catre Consiliul Judetean Brasov în asociere cu Primaria Brasov, cu alte unitati administrativ-teritoriale din judetul Brasov, cat si din judetele Covasna si Harghita. Aceasta asociere se poate realiza potrivit Legii 273/2006 privind finantele publice locale.

Asocierea este necesara deoarece Consiliul Judetean Brasov nu dispune de resurse financiare proprii pentru finantarea aeroportului, iar aceasta investitie are un rol determinant in dezvoltarea economica a Regiuni de Dezvoltare Centru. Aceasta este singura posibilitate de implicare a Primariei Brasov in realizarea aeroportului. Ar fi prima investitie importanta realizata de Primaria Brasov, asteptata de 28 de ani de brasoveni.

Publicitate

Aceasta investitie are un impact major in dezvoltarea economica si crearea de locuri de munca bine platite pentru brasoveni.
Realizarea aeroportului prin parteneriat public privat sau prin concesiune este greu de realizat deoarece aceasta investitie nu este rentabila in primii ani de functionare. De exemplu, Aeroportul de la Cluj a devenit rentabil dupa o anumita perioada, pe masura dezvoltarii economice a judetului, datorita acestei investitii.

Cred ca si Guvernul Romaniei poate aloca resurse financiare din fondul de rezerva, potrivit Legii 500/2002 privind finantele publice, compensand resursele bugetare pierdute de autoritatile locale prin reducerea impozitului pe venit de la 16% al 10%.

  • Gheorghe Ialomițianu
  • analist economic, fost ministru al Finanțelor
DIstribuie
Publicitate