„Piramida” tenisului și investițiile în „sportul alb”

Sportul începe de jos, de la bază, iar tenisul de câmp sau „sportul alb”, cum i se mai spune, nu face excepție. Există copii și juniori care practică acest sport, sunt multe cluburi de tenis sau cu secție de tenis. Chiar dacă o vedem în prim-plan doar pe Simona Halep sau Horia Tecău, sub ei, așa cum este ea, „piramida” lucrează permanent, cu răbdare, de jos în sus.

Degeaba avem jucători, arbitri și cluburi, dacă nu avem baze sportive și terenuri de tenis. Aici s-ar nimeri ca investițiile să cadă:

Publicitate

– în sarcina Guvernului (în special acționând prin Ministerul Tineretului și Sportului și mai departe prin federațiile sportive, dar nu ies din discuție și alte ministere, de pildă cel al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene);

– în sarcina comunităților locale, județene sau regionale.

O paranteză: beneficiind de un cadru legislativ corespunzător, nici investițiile private (corporații, multinaționale) n-ar fi excluse din ce povesteam puțin mai sus.

Campionii care se pierd pe drum…

Și până când ne vom pune la punct (imediat ne trezim cu anul 2020 peste noi!) cu bazele sportive, trebuie să privim iarăși spre „piramidă” și să nu uităm de competițiile, turneele sau ce ar fi ele. „Cel mai bun antrenament este meciul sau competiția”, spune o vorbă veche din sport.

Așa și la tenis, fiecare joc are rolul său, indiferent dacă este victorie sau înfrângere. Importantă este lupta, prin mijloace sportive și fair-play. „S-a născut talent și a murit speranță”, sună o altă zicală de-a sportului, continuată mai în zilele noastre cu „nu cei talentați ajung sus, ci cei serioși, consecvenți și muncitori”.

Combinând toate cele prezentate anterior și aplicându-le în tenisul de câmp (totuși, tenisul este un sport scump!), ajungem să ne referim la importanța turneelor mai mici (challenger, futures), fără de care practicanților „sportului alb” din România (și nu neapărat!), aflați în plin elan, după intrarea în lumea seniorilor, le-ar fi practic imposibil să ia contact cu lumea bună, să zicem cu primii 100 din lume în clasamentele ATP (masculin) și WTA (feminin).

Premii de 15.000 USD la Futures Selgros Cup

„Prin aceste competiții, tinerii tenismeni capătă puncte, încredere și se pot ridica. Aparent, este un turneu mic, dar, credeți-mă, este imens pentru jucătorii tineri!”, spunea recent Dumitru Hărădău, director la Futures Selgros Cup, turneu cu premii de 15.000 USD, care se organizează și în acest an (2017) la Brașov.

Mergând în aceeași direcție, arbitrul internațional Andrei Bardan a întărit: „Fără aceste turnee, în scurt timp în Romania nu am mai avea tenis. 90 la sută din rezultatele fetelor noastre, în frunte cu Simona Halep și continuând cu Irina Begu, Monica Niculescu, Sorana Cîrstea sau Raluca Olaru, se datorează acestor competiții. Așa le-am ajutat și le-am pus o treaptă, pe care s-au ridicat și de pe care au sărit în top. Fără aceste turnee erau zero!”.

DIstribuie
Publicitate

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*