BERD salută intrarea Băncii Transilvania în acționariatul Victoriabank

Spread the love

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a salutat intrarea Băncii Transilvania în acționariatul Victoriabank, caracterizând instituția română de credit drept un investitor reputat și un partener strategic. BERD, anterior un investitor major în sistemul bancar din Republica Moldova, spune însă că a fost nevoită să își reducă expunerea pe piața moldovenească din cauza unor jucători lipsiți de transparență și de integritate.

BERD a ajuns la o deținere de 27,5% la Victoriabank în 2016, după achiziția unui pachet suplimentar de 12% din acțiunile băncii moldovenești, pentru care a plătit 6 milioane de euro. Banca spune că mutarea a vizat restaurarea unei guvernanțe corporative și atragerea unui investitor strategic puternic.

„Anterior un investitor major în sistemul bancar din Republica Moldova, BERD a trebuit să reducă volumul creditării către sistemul financiar și să se concentreze asupra puținelor bănci active pe piața locală care sunt deținute de acționari transparenți și care se conformează standardelor înalte de guvernanță corporativă, integritate și performanțe financiare solide”, este poziția BERD.

Banca Transilvania a cumpărat astăzi 39,2% din acțiunile Victoriabank, a treia instituție de credit de peste Prut, devenind cel mai mare acționar al băncii moldovenești. Banca Transilvania și BERD dețin împreună 66,7% din Victoriabank și vor lansa o ofertă publică obligatorie pentru preluarea restului de acțiuni. BERD este și acționar minoritar la Banca Transilvania.

„Privim intrarea Băncii Transilvania pe piața din Republica Moldova ca pe un pas major înspre restructurarea și modernizarea sectorului financiar al țării”, potrivit BERD, care precizează că este gata să reia activitatea de creditare în țara vecină.