Aproape 5 milioane euro pentru Mănăstirea Frumoasa de la Iași

Spread the love

Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iași”. Cu o valoare de peste 21 milioane lei (mai mult de 4,5 milioane de euro), proiectul este finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020 și presupune realizarea unor lucrări complexe de investiții, timp de 6 ani, perioada estimată pentru finalizarea reabilitării întregului ansamblu al mănăstirii (suprafață totală de 14.906 mp).

Tot din bugetul proiectului, timp de 6 luni se va asigura și promovarea ulterioară a Mănăstirii Frumoasa, cu scopul reașezării acesteia în circuitul turistic, cultural-istoric și religios, printr-o creștere semnificativă a numărului de turiști.

Mănăstirea Frumoasa a fost construită în anul 1587 și refacută în perioada anilor 1726-1733. Are 5 corpuri: Biserica Sfinții Voievozi (1836-1839), Palatul de pe ziduri (1726-1733), ruinele Palatului pentru femei (sec. al 18-lea), Turnul clopotniță (1819-1833) si zidul de incintă (1726- 1733). Poartă hramul „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”. Trecerea timpului, apa și cutremurele au făcut ca acest lăcaș să aibă nevoie, în zilele noastre, de ample operațiuni de reparații și restaurare, consolidare și modernizare (inclusiv rampă de acces pentru persoane cu dizabilități).

Proeictul este realizat de Primăria municipiului Iaşi împreună cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB).

Cu 16 moșii în Moldova, Bucovina și Basarabia, Mănăstirea Frumoasa din Iaşi a fost, la un moment dat, una dintre cele mai bogate mănăstiri din Moldova, până la momentul secularizării averilor mănăstirești, în anul 1863. Ea avea 16 moșii în Moldova, Bucovina și Basarabia.

Adresa mănăstirii: Iași, Str. Radu Vodă, nr. 1, cartier Nicolina, județul Iași.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*