Românii caută salvarea tot la bănci

Spread the love

Banca Naţională a României (BNR) discută cu băncile posibilitatea de a limita gradul de îndatorare a populaţiei, după model care a mai fost aplicat până în 2007. În prezent există bănci care acordă credite utilizând un grad de îndatorare de până la 70 la sută. Aceasta înseamnă că un client poate accesa un împrumut a cărui rată să ajungă până la 70 la sută din salariul lunar.

„De câteva luni, finanţarea acordată populaţiei a depăşit nivelul de semnal. Băncile acordă credite de consum în baza propriilor norme. BNR este doar notificată. Sunt instituţii de credit care merg cu gradul de îndatorare până la 60-65, chiar 70% la sută, motivând că aceste împrumuturi sunt acordate persoanelor cu venituri mari, ale căror venituri disponibile rămân semnificative chiar şi după plata ratelor. Studiile noastre arată, însă, că persoanele cu venituri mari nu se comportă diferit de cele cu venituri mai mici, în cazul apariţiei unor situaţii de stres. Condiții în care apar riscuri atât pentru debitori, cât şi pentru stabilitatea financiară şi economică”, a declarat Florian Neagu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară al BNR.

Conform unor surse din piaţă, BNR ţinteşte un prag maxim al gradului de îndatorare de 35-40% pentru creditele de consum, aceasta fiind una dintre variantele analizate. (Sursa: News.Ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*